Dzień Odzyskania Niepodległości

W tygodniu poprzedzającym wyjątkowy dzień - Dzień Odzyskania Niepodległości przez Polskę uczniowie klas: 4a, 6a,7a oraz 8a na lekcjach historii poznawali bliżej historię sprzed 105 lat, kiedy to 11 listopada 1918 r. Polska znów była wolna i wróciła na mapę Europy. Na każdej lekcji, oprócz krótkiego przybliżenia okoliczności i postaci związanych z wydarzeniami sprzed 105 laty, uczniowie mieli okazję pośpiewać pieśni patriotyczne - karaoke patriotyczne:
"My Pierwsza Brygada",
"O mój rozmarynie",
"Wojenko, wojenko",
"Rozkwitają pąki białych róż",
"Szara piechota",
"Warszawianka" ,
"Rota",
"Dziewczyno z granatem w ręce".

W ten sposób młodzież miała okazję przygotować się do uroczystości, które odbędą się w Naszej Szkole - 09.11.2023 r. - Apel okolicznościowy oraz 10.11.2023 r. - kiedy Nasza Szkoła kolejny raz weźmie udział w akcji: "Szkoła do hymnu".

 Tekst: Teresa Podolak
Autorka zdjęć: Teresa Podolak

Wycieczka do Cementowni Odra

Uczniowie klas IIIF, IIID, IIC, IIIC i IA SPDP wybrali się wraz z wychowawcami na wycieczkę do Cementowni „Odra”. Jest to jedyna czynna cementownia, która znajduje się w obrębie miasta. Na wejściu pani pracownik dała nam do założenia kaski na głowę i kamizelki. Potem zwiedziliśmy z panią przewodniczką teren cementowni. W laboratorium dowiedzieliśmy się różnych ciekawych rzeczy. Później spotkaliśmy się z górnikiem, który opowiedział nam o swojej pracy. Z panem górnikiem spacerowaliśmy też po ścieżce edukacyjnej i słuchaliśmy różnych ciekawostek. Z tego wyjazdu wróciliśmy wszyscy zadowoleni.

Napisały: Małgorzata z klasy IIIC i Wiktoria z klasy IIC

Warzywa i owoce w szkole

W dn. 6.11.2023 r. czwartoklasiści wraz z wychowawczyniami, wzięli udział w warsztatach kulinarnych, w ramach akcji "Warzywa i owoce w szkole". Uczniowie przypomnieli sobie nazwy warzyw i owoców. Później pamiętając o higienie przygotowywania posiłków, obierali i kroili owoce i warzywa na kawałki. Następnie każdy samodzielnie przygotował pyszny sok korzystając z wyciskarki. Warsztaty zakończyły się degustacją soków. Dzieci chętnie wypiły słodkie soki owocowe, a także warzywne z dodatkiem szpinaku i buraka.

Aneta Seroczyńska

Staniszcze Małe - Gospodarstwo Innego Wymiaru

7 listopada klasy: VI d i VII b wybrały się do parku rozrywki przyjaznego dzieciom i dorosłym znajdującym się w gospodarstwie agroturystycznym - miejscu atrakcji, rozrywki, odpoczynku i aktywności. Główną atrakcją jesieni jest Labirynt w Kukurydzy, w którym wykonywaliśmy 10 kolejnych zadań. Po pokonaniu labiryntu poszliśmy na pole z ziemniakami, gdzie za pomocą motyki kopaliśmy ziemniaki. Wykopane ziemniaki upiekliśmy w ognisku. Z ogniska przenieśliśmy się do chatki, w której piekliśmy chleb. Czekając na chleb, zrobiliśmy kukiełki z kolb kukurydzy według własnego pomysłu. Na koniec udaliśmy się do namiotu, w którym uczyliśmy się doić sztuczną krowę. Wszystkie aktywności odbywały się w atmosferze dobrej zabawy. Zadowoleni i uśmiechnięci, z własnoręcznie wykonanymi darami wróciliśmy do szkoły.

Ewa Rześniowiecka

 

Wycieczka do lasu

W dniu 24.10.2023 uczniowie klas IV f, V b, V c –VI c wraz z wychowawcami wybrali się na wycieczkę do lasu do Suchego Boru. Celem wycieczki było obserwowanie naturalnego środowiska życia roślin i zwierząt oraz zmian jakie zachodzą w przyrodzie jesienią. W trakcie wycieczki uczniowie poznawali przyrodę patrząc, słuchając i dotykając. Obserwowali dary lasu: kolorowe liście, szyszki, żołędzie. Udało im się nawet znaleźć grzyby jadalne, które zabrali ze sobą do szkoły. Uczniowie uczyli się prawidłowych zachowań w lesie. Poznawali znaczenie lasu dla zwierząt i ludzi. Doświadczyli, że las to źródło świeżego powietrza i przestrzeń do aktywności ruchowej. Uczniowie miło spędzili czas na świeżym powietrzu w otoczeniu pięknej przyrody i pełni wrażeń wrócili do szkoły.

Agnieszka Reczyńska

.

AAC-owe warsztaty kulinarne

W dniach 19-20.10.2023 uczniowie klas III a i V c- VI c wraz z wychowawcami wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Celem warsztatów było przygotowanie soku owocowo-warzywnego i zupy jarzynowej. Dania zostały wykonane z jesiennych owoców i warzyw. W ich przygotowaniu pomógł uczniom wizualnie przedstawiony „ciąg czynności”. Podczas warsztatów uczniowie poznawali polisensorycznie owoce i warzywa, zdobywali wiedzę na temat zdrowego odżywiania, uczyli się współpracy, rozwijali komunikację i umiejętności społeczne.

Agnieszka Reczyńska

W Galerii Sztuki Współczesnej

Dnia 23.10.2023r. uczniowie klas IIC, IIID i IIIF SPdP razem z wychowawczyniami Elżbietą Rupowską, Joanną Uchacz i Hanną Włodarską - Szczepańską byli w Galerii Sztuki Współczesnej w Opolu i oglądali wystawę pt.: ,,Chcąc pogodzić wszystkich nie zadowolisz nikogo’’. Było tam dużo ciekawych instalacji, obrazów, fragmentów filmów oraz zdjęć. Wszystkie mówiły o tolerancji i o pogodzeniu się ludzi, a także o wzajemnym szacunku. Potem odbywały się warsztaty, na których uczniowie wykonywali mosty według własnych pomysłów. Do dyspozycji mieli różnego rodzaju patyczki i szpatułki drewniane, klej na  gorąco, taśmę. Prace te, to symbol połączenia ludzi ze sobą.

Napisał Krzysztof Furgol z klasy III F

Dzień Drzewa

Uczniowie klas 1a i 1b brali udział w zajęciach integracyjnych z okazji obchodzonego 10 października Dnia Drzewa. Podczas spotkania uczniowie mieli okazję dowiedzieć się wiele ciekawych informacji na temat drzew, doświadczyć stymulacji sensorycznej, a także wykazać się artystycznie podczas tworzenia wspólnego drzewka.

Zajęcia miały na celu uświadomienie dzieciom roli drzew w przyrodzie, ich znaczenia w życiu człowieka, kształtowanie więzi z przyrodą oraz pozytywnego stosunku do niej.

Uroczystość ślubowania i pasowania na ucznia klasy pierwszej

18 października 2023r. w szkole przy ulicy Jana Bytnara Rudego 7 odbyło się uroczystość pasowania uczennic klasy IA PdP: Emilii, Kingi, Vanessy i Agnieszki. Uczennice miały wykonać różne zadania przygotowane przez nauczycieli i uczniów. Nad przebiegiem konkursu czuwało jury. Wszystkie dziewczyny zdały egzamin. Najbardziej uroczystą chwilą było ślubowanie, po którym wszyscy mogliśmy się wspólnie bawić.

Napisały: Kinga z klasy IA i Małgorzata z klasy III C

{gallery}rokszkol2023-2024/pasowanie{/gallery}

 

Wojewódzki Turniej Bowlingowy

Po raz kolejny nauczycielki wychowanie fizycznego naszej szkoły współorganizowały zawody bowlingowe, które odbyły się w kręgielni "Szara Willa". Zawodnicy startowali w grach pojedynczych, podwójnych i drużynowych. Nasza drużyna zajęła III miejsce.

Gry pojedyncze:
Wiktoria Zarusińska II
Paulina Jagusch I
Teresa Żurad III
Grzegorz Kwiek II
Szymon Orzech I
Krzysztof Furgol III
Jakub Wojtkowski I
Jakub Idzi III
Szymon Palacz III
Paweł Przybyła I

Gry podwójne:
Kuba i Szymon O. III
Grzegorz i Szymon P. IV
Wiktoria i Paulina III

Joanna Bek

Wycieczka do Ogrodu Dyniowego w Prószkowie

16 października uczniowie klas IA, IIIC i IIIE wybrali się do Ogrodu Dyniowego w Prószkowie. Zwiedziliśmy cały piękny ogród dyniowy. Tam dowiedzieliśmy się jak wyglądają różne gatunki dyni – są małe i olbrzymie, różnią się kolorami i kształtem. Większość jest jadalna i można z nich zrobić wiele potraw. Pani opowiedziała nam jak uprawia dynie – od nasiona, aż po takie ciekawe okazy. Ale najlepszą atrakcją było karmienie kóz. Na koniec zrobiliśmy z dyń ozdobne myszki.

Napisała Małgorzata z klasy IIIC

AAC-owe warsztaty plastyczne – warzywne stworki

W dniu 17.10.2023 uczniowie klas III a i V c-VI c wraz z wychowawcami wzięli udział w warsztatach plastycznych pt. ,,Warzywne stworki”. Celem warsztatów było kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania się oraz rozwijanie kompetencji komunikacyjnych. Spotkanie rozpoczęło się od czytania uczestniczącego wiersza J. Brzechwy pt. „Na straganie”. Treść wiersza była zwizualizowana za pomocą ikon PCS z programu do komunikacji Boardmaker. Uczniowie mogli działać w modelu aktywnym również dzięki wykorzystaniu interaktywnego przycisku SWITCH, na którym nagrany był powtarzający się wers wiersza. Następnie uczniowie za pomocą słowa, gestu, ikony i tabletu z zainstalowaną aplikacją LetMe Talk nazywali wskazane w wierszu warzywa. Kolejnym etapem warsztatów było wykonanie z przyniesionych do szkoły warzyw niesamowitych stworków. Uczniowie mogli się przekonać, że warzywa to nie tylko pyszne i zdrowe danie, ale również dużo wspólnej zabawy. Tam, gdzie jest zabawa – tam jest komunikacja, bo my chcemy gadAAC RAZEM!

Agnieszka Reczyńska