Na zaproszenie Centrum Dokumentacyjno-Wystawienniczego Niemców w Polsce uczniowie klas: 4a, 5a, 6ai 8a po raz kolejny uczestniczyli w ciekawych zajęciach. Spotkanie rozpoczęła opowieść oŚląsku Opolskim - regionie, w którym od wieków spotykają się różne kultury, języki i tradycje. Historia tej ziemisprawiła, że polskie, śląskie i niemieckie dziedzictwo przeplata się tutaj na co dzień, tworząc bogaty krajobraz kulturowy. Ta różnorodność znalazła swoje odbicie nie tylko w zwyczajach i języku, ale również w kuchni.
Jednym z produktów, który łączy tradycje kulinarne mieszkańców regionu jest ziemniak – bohater naszego spotkania. Uczniowie wysłuchali krótkiej historii ziemniaka i poznali znaczenie tego warzywa w kuchni śląskiej. Obejrzeli książki kucharskie i książki o tradycjach kulinarnych naszego regionu. Na koniec przygotowali pyszną sałatkę ziemniaczaną oraz sporządzili przepis na sałatkę w formie kolorowej pracy plastycznej.
Ewa Wróbel







