Jesienne warsztaty kulinarne
Przez ostatnie dwa tygodnie uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w jesiennych warsztatach kulinarnych, podczas których rozwijali swoje umiejętności kulinarne oraz współpracy w grupie.
W ramach zajęć młodzi kucharze przygotowali smakowite potrawy inspirowane jesienią, m.in. zupę dyniową, placki z cukinii, kopytka dyniowe z pesto z pietruszki oraz krokiety ziemniaczane z sosem grzybowym.
Zadaniem uczniów było nie tylko wykonanie dania, ale również znalezienie przepisu, przygotowanie listy zakupów, samodzielne zakupy, przyrządzenie posiłku oraz degustacja i ocena organoleptyczna potraw.
Podczas warsztatów uczniowie poznali różne techniki obróbki żywności, zasady korzystania ze sprzętu AGD oraz tajniki bezpiecznej i higienicznej pracy w kuchni. Nie zabrakło też dobrej zabawy, wzajemnego wsparcia i kreatywności.
Zajęcia były doskonałą okazją do rozwijania samodzielności, odpowiedzialności i współpracy, a także do odkrywania radości z gotowania.
Paweł Szepielak
Wypiek pieczywa
22 października klasy: 4 h, 8 c i 8 d spotkały się na warsztatach poświęconych wypiekowi pieczywa. Pracę praktyczną poprzedził film edukacyjny "Od ziarenka do bochenka", który w przystępny sposób pokazał proces powstawania pieczywa. Każda z klas przygotowała inny rodzaj pieczywa. Klasa 4 h upiekła chałkę, klasa 8 c chleb wieloziarnisty, klasa 8 d bułeczki drożdżowe. Wypieki udały się znakomicie, a wspólna degustacja sprawiła nam wszystkim wiele radości.
Agata Kowalczyk-Juraszek
Aneta Seroczyńska
Ewa Rześniowiecka
Jesienne owoce
Uczniowie klasy 2a oraz goście z klasy 8c wzięli udział w warsztatach poświęconych jesiennym owocom, ze szczególnym uwzględnieniem jabłek. Dzieci poznały różne gatunki owoców dojrzewających jesienią oraz ich znaczenie dla zdrowia. Największą atrakcją było samodzielne robienie soku gruszkowo-jabłkowego. Uczniowie z zaangażowaniem myli, kroili i wyciskali jabłka oraz gruszki przy użyciu sokowirówki. Każdy miał okazję spróbować świeżo przygotowanego soku – naturalnego, pysznego i bez dodatku cukru. Warsztaty były nie tylko świetną zabawą, ale również cenną lekcją zdrowego odżywiania i pracy zespołowej. Dziękujemy za wspólnie spędzony, owocny dzień!
Aleksandra Staneczek
Wyjście do Teatru Lalki i Aktora
Uczniowie klasy 2a udali się do Teatru Lalki i Aktora w Opolu, gdzie obejrzeli spektakl pt. „Bajka o szczęściu”. Przedstawienie zachwyciło dzieci nie tylko piękną scenografią i grą aktorów, ale również mądrym przesłaniem o tym, czym jest prawdziwe szczęście i jak łatwo można je stracić, goniąc za rzeczami materialnymi. Uczniowie z dużym zainteresowaniem śledzili losy bohaterów i żywo reagowali na wydarzenia rozgrywające się na scenie. Po spektaklu był czas na spotkanie z aktorem oraz na krótką rozmowę o emocjach i wartościach, które pojawiły się w przedstawieniu. Wyjście do teatru było nie tylko ciekawym urozmaiceniem dnia, ale także ważnym doświadczeniem kulturalnym.
Aleksandra Staneczek
Wycieczka do Ogrodu Dyniowego
Uczniowie klas 1a, 2c oraz 4b wybrali się na wycieczkę do Ogrodu Dyniowego w Prószkowie. Mimo deszczowej pogody zwiedziliśmy ogród i poznaliśmy wiele gatunków dyń, ich kolory, kształty i przeznaczenie. Po zwiedzaniu ogrodu, wykonaniu zdjęć w ciekawych aranżacjach, wzięliśmy udział w warsztatach. Przygotowaliśmy stroiki, wykorzystując dynie oraz materiały naturalne, malowaliśmy gipsowe dynie i piliśmy pyszną herbatę.
Agnieszka Ryniak-Urbanowska
Honorata Cieplik-Dedyk







