Warsztaty robienia pizzy
W dniu 29 października 2025 r. klasy 1a-2c oraz 4b wzięły udział w warsztatach wypiekania pizzy w restauracji Popollo w Opolu. Uczniowie poznali sekrety przygotowania prawdziwej włoskiej pizzy oraz przygotowali pizzę dla siebie według własnego pomysłu. Pizza wyszła znakomita a my serdecznie polecamy restaurację Popollo.
Agnieszka Ryniak- Urbanowska, Honorata Cieplik-Dedyk
Święto Dyni w klasach 1b, 1c i 2a
29 października 2025 r. uczniowie klas 1b, 1c oraz 2a świętowali Dzień Dyni – pełen kolorów, zabawy i jesiennej radości. Dzieci brały udział w różnorodnych aktywnościach: muzyczno–ruchowych, tanecznych oraz matematycznych. Z ciekawością oglądały dynie o różnych kształtach, rozmiarach i barwach, a także mogły ich dotknąć i porównać. Najwięcej emocji dostarczyła gra w „Dyniowe kręgle”, która wzbudziła mnóstwo śmiechu. Dużym zainteresowaniem cieszyła się także zabawa z dynioliną – specjalną masą plastyczną, której wykonanie dzieci poznały krok po kroku. Z przygotowanej masy powstały kreatywne prace plastyczno–techniczne, pełne pomysłowości i jesiennych barw. Na zakończenie tego wyjątkowego wydarzenia wszyscy uczniowie wzięli udział w pamiątkowej sesji zdjęciowej z dynią oraz mieli możliwość zdjęcia w specjalnej dyniowej foto ramce.
To był dzień pełen uśmiechu, zabawy i wspólnego odkrywania jesiennych inspiracji!
Anna Szepela, Aleksandra Staneczek
Warsztaty edukacyjne w Ośrodku Edukacji Przyrodniczej w Ładzy
28 pażdziernika 2025r., uczniowie klasy 8c i 8d uczestniczyli w warsztatach edukacyjnych w Ośrodku Edukacji Przyrodniczej w Ładzy. Nasze spotkanie rozpoczęło się od prelekcji pracownika ośrodka w formie prezentacji multimedialnej na temat ,,Śladami zwierząt Stobrawskiego Parku Krajobrazowego”. W trakcie wizyty, uczniowie mieli okazję zapoznać się również z interaktywnymi materiałami edukacyjnymi, które znajdowały się w Ośrodku. Dzięki nowoczesnym urządzeniom mogli słuchać odgłosów zwierząt oraz dźwięków przyrody, co pozwoliło im poczuć się bliżej naturalnego środowiska lasów, łąk i innych ekosystemów. Szczególną atrakcją była wystawa poświęcona bioróżnorodności, pełna eksponatów – od próbek kory drzew, po makiety zwierząt i owadów. Uczestnicy wycieczki mogli dotknąć tych materiałów, co wzbogaciło ich doświadczenie edukacyjne. Ostatnim punktem naszych zajęć było rozpoznawanie śladów zwierząt leśnych odciśniętych w piasku kinetycznym. Nie było to łatwe zadanie. Dlatego dużą pomocą okazały się fotografie śladów, z których mogliśmy korzystać. Spotkanie zakończyło się spacerem po jednej z ścieżek przyrodniczych, która otacza teren ośrodka. Stobrawski Park Krajobrazowy w Ładzy to miejsce pełne uroku, ukazujący piękno i bogactwo polskich lasów i ich mieszkańców. Bogatsi o nowe doświadczenia i wiedzę wróciliśmy zadowoleni do szkoły. Tę przygodę z pewnością będziemy długo wspominać.
Agata Kowalczyk-Juraszek
Obchody Dnia Dyni
W październiku w naszej szkole zrobiło się naprawdę jesiennie i pomarańczowo – uczniowie klas 2b, 3a, 3b, 3d i 3e obchodzili Dzień Dyni!
Dzieci miały okazję dowiedzieć się wielu ciekawostek o dyniach dzięki filmowi edukacyjnemu oraz zadaniom przygotowanym na kartach pracy. Wspólnie rozpoznawaliśmy różne gatunki dyń, poznawaliśmy ich zastosowanie i walory odżywcze.
Najwięcej emocji wzbudziło wydrążanie dyni, podczas którego powstały fantastyczne, kreatywne lampiony.To był dzień pełen uśmiechu, zabawy i jesiennego klimatu!
BeataTileczek, Ewa Linkiewicz
„Warzywa – kiszenie kapusty”
W dniu 23.10.2025 r. uczniowie klas 3a, 3b i 3d uczestniczyli w jesiennych warsztatach „Warzywa – kiszenie kapusty”, podczas których mogli obserwować i współuczestniczyć w procesie kiszenia, poznając zapach, fakturę i wygląd kapusty. Dzieci wykonały pracę plastyczną – wyklejanie konturów kapusty kawałkami bibuły, rozwijając sprawność manualną i kreatywność. Uczniowie z ogromnym zainteresowaniem i zaangażowaniem uczestniczyli we wszystkich aktywnościach, ucząc się poprzez działanie i wspólną zabawę.
D. Świerkot, K. Słomba







