Mikołajki 2025

„Od ciasta do konsumpcji” – warsztaty kulinarne
W dniu 26 listopada 2025 r. uczniowie klas 6d oraz 7c wzięli udział w warsztatach kulinarnych poświęconych przygotowaniu pizzy. Zajęcia miały na celu rozwijanie umiejętności praktycznych, kreatywności oraz poznanie tajników przygotowania potraw. Na początku uczniowie zapoznali się z niezbędnymi składnikami wykorzystywanymi do przygotowania pizzy. Poznali etapy procesu powstawania ciasta oraz znaczenie poszczególnych produktów. Następnie uczestnicy samodzielnie zagniatali ciasto, formowali je z kulki w placek, a później nakładali składniki według własnych preferencji. Do wyboru dostępne były: sos pomidorowy, salami, szynka, ser, ananas, oliwki oraz pomidory. Uczniowie wykazali się dużą pomysłowością i zaangażowaniem podczas tworzenia swoich kompozycji smakowych. Po upieczeniu pizze zostały wspólnie skonsumowane, co stanowiło radosne zakończenie zajęć.
Agnieszka Reczyńska
Zawody MATP w naszej szkole
24 listopada w naszej szkole odbyły się Zawody MATP (Motor Activity Training Program) – wyjątkowa forma rywalizacji sportowej skierowana do uczniów z niepełnosprawnościami, wymagających dostosowanej aktywności ruchowej. MATP to program, którego celem jest umożliwienie każdemu uczniowi udziału w zawodach sportowych, niezależnie od stopnia sprawności. Podczas zawodów uczniowie brali udział m.in. w : ćwiczeniach równoważnych, zadaniach z wykorzystaniem piłek i przyborów, aktywnościach rozwijających koordynację i motorykę dużą oraz torach przeszkód przygotowanych specjalnie dla nich. Uczniowie wykazali się ogromnym zaangażowaniem, wytrwałością i entuzjazmem. Z pełnym skupieniem podchodzili do zadań, a każdy wykonany element budził ich dumę i motywował do dalszej pracy. Każdy uczestnik otrzymał Kartę Zawodnika, na której zaznaczaliśmy wykonane konkurencje oraz zdobyte punkty. Atmosfera wydarzenia była pełna entuzjazmu, wzajemnego wsparcia i pozytywnych emocji. Zawody MATP kolejny raz pokazały, że sport jest dla każdego, a najważniejsze są radość, ruch i wspólne przeżywanie sukcesów.
Informację sporządziły: Beata Tileczek, Alicja Wyszyńska
Smaczne w bibliotece – spotkanie z kartoflem
Na zaproszenie Centrum Dokumentacyjno-Wystawienniczego Niemców w Polsce uczniowie klas: 4a, 5a, 6ai 8a po raz kolejny uczestniczyli w ciekawych zajęciach. Spotkanie rozpoczęła opowieść oŚląsku Opolskim - regionie, w którym od wieków spotykają się różne kultury, języki i tradycje. Historia tej ziemisprawiła, że polskie, śląskie i niemieckie dziedzictwo przeplata się tutaj na co dzień, tworząc bogaty krajobraz kulturowy. Ta różnorodność znalazła swoje odbicie nie tylko w zwyczajach i języku, ale również w kuchni.
Jednym z produktów, który łączy tradycje kulinarne mieszkańców regionu jest ziemniak – bohater naszego spotkania. Uczniowie wysłuchali krótkiej historii ziemniaka i poznali znaczenie tego warzywa w kuchni śląskiej. Obejrzeli książki kucharskie i książki o tradycjach kulinarnych naszego regionu. Na koniec przygotowali pyszną sałatkę ziemniaczaną oraz sporządzili przepis na sałatkę w formie kolorowej pracy plastycznej.
Ewa Wróbel
Warsztaty świąteczne z Castoramą
Pod koniec listopada uczniowie klas IVh, VId i VIIc wzięli udział w warsztatach świątecznych przygotowanych przez pracowników sieci sklepów Castorama. Były to kolejne warsztaty, które powstały w ramach prowadzonego przez market projektu Majsterkowo. Pracownicy Castoramy przygotowali różnorodne ozdoby świąteczne, z których uczniowie wykonali pomysłowe stroiki. Wszyscy uczestnicy warsztatów zgodnie ze sobą współpracowali, a efekty pracy były bardzo zadawalające.
Iwona Kownacka







